
 

 

 

1 

 

CIRCULAR        Istanbul, 08.07.2015 

Issue No: 2015/116.eng      Ref: 4/116 

 

 

Subject Matter 

 

THE GENERAL COMMUNIQUE IS PUBLISHED; IT CONCERNS EXPANSION OF 

THE MANDATORY SCOPE OF E-BOOK AND E-INVOICE, ADDRESSES THE 

ISSUE OF E-INVOICE IN EXPORT OPERATIONS 

 

The General Communique on the Tax Procedures Code (no. 454) – which was published in 

the Official Gazette issued on 20.06.2015 under no. 29392 and in the Official Gazette issued 

on 14.12.2015 under no. 28497 – introduces and explains procedures and rules applicable to 

the issue of e-invoices in export operations, and expands the range of the taxpayers who are 

obliged to keep electronic books and issue electronic invoices (e-invoices) in addition to the 

taxpayers who were already under that obligation pursuant to the General Communique on 

the Tax Procedures Code (no. 421).   

 

With this Communique, the Ministry of Finance has applied a method that is different from 

those used in the past to determine which taxpayers will be covered by the e-invoice system. 

According to the new system, it is the gross sales revenues that are applied as the basic 

criterion for determining which taxpayer should be covered by the e-invoice system. Pursuant 

to this new regulation, a taxpayer shall be automatically covered by the e-invoice and e-book 

system if its annual gross sales revenues are equal to or above 10 million TL in 2014 and 

thereafter. Thus, annual gross sales revenues amounting to 10 million TL will become a 

general and constant benchmark applicable for every year. Accordingly, on the one hand, a 

taxpayer whose 2014 gross sales revenue is equal to or above 10 million TL will mandatorily 

move to the e-book and e-invoice system with effect from 01.01.2016. On the other hand, a 

taxpayer whose gross sales revenue reaches a sum equal to or above 10 million TL in 2015 

and thereafter will mandatorily move to the e-book and e-invoice system starting with the first 

day of the fiscal year following the date on which the income/corporate tax return for the 

relevant fiscal year is filed.  

 

Moreover, this mandatory system also covers taxpayers licensed by the Energy Market 

Regulatory Authority (EMRA) in connection with the manufacture, importation, delivery, 

etc., of the goods set out in the List no. I attached to the Special Excise Duty Code (those 

issued with a dealer license shall not be deemed to fall within the scope of this paragraph, 

because they exclusively hold this license), and those taxpayers that manufacture, build, 

import or deliver the goods in List no. (III) of the Special Excise Duty.  

 

Please find below detailed explanations: 
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1. Taxpayers who are required by law to move to the Electronic Book and Electronic 

Invoice System 

 

In addition to taxpayers that are mandatorily moved to the system pursuant to the General 

Communique on Tax Procedures Code (no. 421), the following taxpayers are now required to 

move to the electronic bookkeeping and electronic invoice system: 

 

a) Taxpayers whose gross sales revenue is equal to or above 10 million TL in 2014 or 

subsequent fiscal years; 

 

b) Taxpayers licensed by the Energy Market Regulatory Authority (EMRA) in connection 

with the manufacture, importation, delivery, etc., of the goods set out in List no. I attached to 

the Special Excise Duty Code enacted on 6/6/2002 (Law no. 4760). Those issued with a 

dealer license shall not be treated as falling within the scope of this paragraph, because they 

exclusively hold this license; 

 

c) Taxpayers that manufacture, build, import or deliver the goods in List no. (III) of the 

Special Excise Duty. 

 

Accordingly: 

 

 the taxpayers that meet the condition in subparagraph (a) in Fiscal Year 2014 

should move to the electronic invoice and electronic book system with effect from 

1/1/2016, while the taxpayers that meet the said condition in 2015 or subsequent 

fiscal years should move to the system at the beginning of the fiscal year following 

the date on which the income/corporate tax return for the applicable fiscal year is 

filed; 

 

 Of the taxpayers referred to in subparagraphs (b) and (c), those that were issued 

with a license or registered as a taxpayer prior to the publication of this Communique 

(that is, 20.06.2015) should move to the electronic bookkeeping and electronic invoice 

system with effect from 1/1/2016, whereas taxpayers that are issued with a license or 

are registered as taxpayers after the publication date of this Communique (that is, 

20.06.2015) should move to the said system as of the beginning of the fiscal year 

following the date on which they are issued with a license or have themselves 

registered as taxpayers. 

 

Notwithstanding the foregoing, where the time period between issue of the license or 

taxpayer status registration and the following fiscal year is less than three months, 

taxpayers may begin keeping electronic books and issue e-invoices from the beginning of the 

next fiscal year if they wish to do so. 

  

Example 1: Gross sales revenue of (A) A.Ş exceeds the 10 million TL threshold as of the end 

of Fiscal Year 2015. In this case, (A) A.Ş. is required to file necessary applications and 
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complete related procedures by 31/12/2016 (inclusive) and to move to the Electronic 

Bookkeeping and E-invoice System with effect from 1.1.2017. 

 

Example 2: (B) Ltd., subject to the special fiscal year of 1/7/XXXX-30/6/XXXX, reaches 

gross sales revenue of 10 million TL as of the end of the fiscal year ending on 30/6/2016. In 

this case, (B) Ltd. is required to file necessary applications and complete related procedures 

by 30/06/2017 (inclusive) and to move to the electronic bookkeeping and e-invoice system 

with effect from 1/7/2017, which is the beginning of the special fiscal year following the date 

on which the corporate tax return is to be filed (31/10/2016). 

 

Example 3: EMRA issues a license to (C) A.Ş. on 5/5/2012, as the latter was engaged in 

delivery operations involving the goods in List no. I of the Special Excise Duty Law. 

Accordingly, (C) A.Ş., which was issued with the license prior to the publication date of this 

Communique, is required to make necessary applications and complete the related procedures 

by 31/12/2015 (inclusive) and to move to the electronic bookkeeping and e-invoice system 

with effect from 1/1/2016. 

 

Example 4: (E) A.Ş. applies to its tax office on 5/5/2016 in connection with its business 

operations, and has itself registered as a taxpayer on account of List no. (III) attached to the 

Special Excise Duty Law. Accordingly, as (E) A.Ş. has had itself registered as a taxpayer in 

connection with the goods set out in List no. (III) as attached to the said Law before the 

publication date of this Communique, (E) A.Ş. is required to make necessary applications and 

to complete related procedures by 31/12/2016, and to move to the electronic bookkeeping and 

e-invoice system with effect from 1/1/2017.  

 

Example 5: (F) A.Ş. applies to its tax office on 5/10/2015 in connection with its business 

operations, and has itself registered as a taxpayer on account of List no. III attached to the 

Special Excise Duty Law. In this case, as the time period between its registration as a 

taxpayer and 1/1/2016 (the beginning of the following fiscal year) is less than three months, 

(F) A.Ş. may make necessary applications and complete related procedures by 31/12/2015 

(inclusive), and move to the electronic bookkeeping and e-invoice system, or may, at its 

discretion, make necessary applications and complete necessary procedures by 31/12/2016 

and move to the said system with effect from 1/1/2017. 

 

Administrations, entities and institutions set out in the schedules attached to the Public 

Financial Administration and Control Law (adopted on 10/12/2003 under no. 5018), as well 

as public economic enterprises, are not under the obligation to move to the electronic 

bookkeeping and e-invoice system under this Communique.  

 

Where a taxpayer that is required to launch the electronic bookkeeping and e-invoice 

system under this Communique undergoes a full demerger, merger (in the form of 

acquisition or of a surviving company) or a change of type, the acquired or merged 

company, or the new company that survives the full demerger or is founded following 

the change of type, is also required to issue e-invoices or keep its books electronically. 
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The time period allowed to such a company to move to the system may in no event be 

longer than 3 months following the beginning of the month after the date on which the 

demerger, acquisition or change of type is registered with the trade registry. 

 

2. E-invoice in export operations 

 

Taxpayers that are making export and sales in form of  “accompaniment of passengers” (sales 

with VAT made to non-resident travellers in Turkey ), as governed in Article 11 of the VAT 

Law, will issue their invoices as e-invoices starting on 1/1/2016. 

 

Interestingly, the wording dictates that “an exporter taxpayer shall issue e-invoices” rather 

than “may issue.” In other words, starting from 01/01/2016, export invoices with the above-

mentioned scope of goods should be strictly issued as e-invoices. 

 

Procedures and rules applicable to the issue and dispatch of said invoices as e-invoices and 

the methods for becoming eligible to use the system will be described in detail in the “E-

Invoice System Customs Procedures Manual,” published at www.efatura.gov.tr. 

 

 

Truly yours, 

 

 

DENGE İSTANBUL YEMİNLİ 

                                                                                               MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. 
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(*) Explanations provided in our circulars are for informative purposes only. We advise you 

to obtain the opinions and support of a consultant specialized in issues about which you have 

questions before taking action. Our consulting firm disclaims any and all losses that might be 

incurred as a result of transactions realized solely on basis of the explanations provided in our 

circulars. 
 
 

(**) You may send your opinions, criticisms and queries about our circulars to our specialists, 

whose contact details are provided below. 

 

 

Erkan YETKİNER 
Sworn-in CPA 

Mazars/Denge Tax Department, Partner 

eyetkiner@mazarsdenge.com.tr 

 

 

Güray ÖĞREDİK 
CPA 

Mazars/Denge Tax Department, Senior Manager 

gogredik@mazarsdenge.com.tr 
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